Posted on

Pravilna dnevna rutina nege obraza in zakaj jo potrebuješ!

JUTRANJA DNEVNA RUTINA

Dnevna rutina nege obraza se začne zjutraj, ko se zbudimo. Nekatere začnejo dan z umivanjem obraza z vodo, spet druge začnejo z nanašanjem tonika. Tonik kožo navlaži in ji povrne ustrezen pH, v primeru, da smo si prej obraz umili z vodo.  Za tonikom sledi nanašanje seruma in/ali dnevne kreme. 

Serumi so namenjeni reševanju specifične težave (proti gubicam, mozoljem, podočnjakom, za zoženje por,…). Zaradi tega vsebujejo visoko koncentracijo aktivnih sestavin. Običajno se nanašajo samo lokalno na področje, kjer imamo težavo, lahko pa tudi na cel obraz. 

Dnevne kreme so namenjene vlaženju in negi. Vsebujejo vitamine, vlažilce, emolijente, itd. Lahko pa vsebujejo tudi specifične aktivne sestavine, ki pomagajo v boju proti določenim težavam. Koncentracije le-teh so običajno nižje kot v serumih. Nanašajo se na cel obraz ter področje vratu in dekolteja. Po nanosu seruma in kreme lahko začnemo z nanosom ličil.

VEČERNA DNEVNA RUTINA

Večernega čiščenja obraza se lotimo malo drugače. Naprej je potrebno kožo očistiti, ne glede na to ali smo uporabili ličila ali ne. Torej kožo temeljito očistimo s primernim čistilom. Vedno moramo biti pozorni na to, ali je čistilo potrebno s kože izprati ali ne. 

Primer čistila, ki ga je po uporabi potrebno izprati je čistilni gel ali pena, saj vsebujeta površinsko aktivne snovi, ki ne smejo ostati na vaši koži. Te površinsko aktivne snovi (t.i. tenzidi) s kože dobro očistijo nečistoče in ličila, pa vendar  v primeru, da ostanejo na koži, kožo sušijo in dražijo. Miceralne tekočine, čistilnega mleka ali losjona pa po čiščenju ni potrebno izpirati.  Čiščenju sledi toniziranje z izbranim tonikom, ki kožo izdatno navlaži in ji povrne naraven pH. 

Večerno nego zaključimo z nanosom seruma in/ali dnevne ali nočne kreme. Nekaterim je dovolj zgolj nanos seruma (bodisi samo lokalno na določena področja ali na celoten obraz, vrat in dekolte), spet drugim je uporaba izključno seruma premalo in uporabijo še lahko, vlažilno (dnevno) kremo ali nočno kremo, ki je še bolj bogata z olji in maščobami. Za tiste, ki imajo zelo suho kožo, je lahko zelo dobra rešitev tudi dodatek izbranega kakovostnega in čistega rastlinskega olja (npr. jojoba, mandelj, makadamija, argan, kokos, itd). Na dlan si nanesemo malce kreme, v katero kanemo par kapljic olja. S prstom nežno premešamo, da krema absorbira olje in s krožnimi gibi nanesemo na kožo. 

Za Active Luxe napisala Nina Pečak, magistra farmacije.